Wat te doen bij verzakking in de tuin
Geplaatst op
Nederland is een land wat voor velen wordt gekenmerkt als een land met grijze wolken en regenachtige dagen. Ook onze kleigrond is een minder droge soort grond. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat er regelmatig sprake is van verzakking in de tuin. Ook huizen lijken de komende periode meer last te gaan krijgen van verzakking. Dit heeft ermee te maken met dat, door klimaatverandering, er meer vocht uit de grond verdwijnt waardoor er ruimte ontstaat die vooral lijkt te worden opgevuld doordat de grond meer wordt samengedrukt. Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je huis of je tuin begint te verzakken, maar gelukkig zijn er ook verschillende dingen die je eraan kunt doen. In deze blog gaan we daarom dus wat dieper in op de verschillende acties die je kunt ondernemen om je tuin langer op een gelijk niveau te houden!
Tip #1: Opvullen
Soms is het niet altijd mogelijk om te voorkomen in plaats van te genezen. Daarom is het vaak zo dat veel mensen genoodzaakt zijn om, pas nadat de verzakking wordt geconstateerd, over te gaan tot het nemen van actie. In dergelijke gevallen is er een heel voor de hand liggende optie: opvullen van de grond. In de meeste gevallen betekent dit dat er dus zand en aarde moet worden toegevoegd onder de tegels. Althans, dat is het geval als het gedeelte van je tuin dat verzakt, het terrasgedeelte is. Als je merkt dat het gazon begint te verzakken, dan wordt het lastiger om het gazon op te tillen, de boel op te vullen met zand of aarde, en het gazon er weer neer te leggen. Voor het tegengaan van een verzakking van het gazon, gaan we in een andere blog dieper in.
Tip #2: Egale platen in je tuin
Deze tip is voor de mensen die nog een tuin moeten (laten) aanleggen. Het grootste probleem van de verzakking van je tuin is vooral dat sommige delen van de tuin lager komen te liggen dan andere delen van de tuin waardoor de algehele hoogte van de tuin niet meer gelijk is. Als het namelijk zo was dat de verzakking plaats zou vinden over het complete oppervlak van de tuin, dan was dit probleem minder frustrerend. Een manier waarop je dit mogelijkerwijs zou kunnen oplossen is om, door middel van bijvoorbeeld betonplaten, de tuin egaal te maken voordat het terras, het kunstgras en de beplanting er komt. Dit is een onconventionele oplossing, maar de kans dat je tuin tekenen van verzakking gaat vertonen op bepaalde specifieke plekken, is hierdoor wel uitgesloten.
Tip #3: Uitbouw
Ten slotte is er natuurlijk de mogelijkheid om het gehele probleem om te lossen door simpelweg je tuin om te toveren tot een mooie uitbouw van je woning. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je meer woongenot krijgt in ruil voor de frustratie van een verzakkende tuin. Het is de meest prijzige oplossing die we je kunnen aanbevelen, maar als je toch niet veel gebruik maakt van je tuin en je het onderhoud en de verzakking ervan liever niet voor lief neemt, dan is deze derde tip een goed alternatief.